Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει: είστε κουρασμένοι, δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, ξεχνάτε, όμως το πιο παράξενο είναι ότι αυτό συμβαίνει μόνο όταν κάνετε ορισμένα πράγματα, όπως όταν ξυπνάτε νωρίς και δεν τρώτε τίποτα μέχρι το απόγευμα, ή όταν αγχώνεστε υπερβολικά στη δουλειά… Το πρόβλημα είναι ότι ξεχνάτε να φροντίσετε ένα ουσιαστικό μέρος του σώματός σας: τον εγκέφαλό σας.
Όλα όσα κάνετε επηρεάζουν το σώμα σας με ορισμένο τρόπο, και επιπλέον, ορισμένες δραστηριότητες παρεμποδίζουν την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου και βλάπτουν ακόμα και τη δομή του. Τώρα φανταστείτε ότι επαναλαμβάνετε αυτές τις δραστηριότητες για χρόνια και χρόνια. Μπορείτε να μαντέψετε τί συμβαίνει; Οι ίδιες σας οι συνήθειες σκοτώνουν τον εγκέφαλό σας! Όμως μην ανησυχείτε, υπάρχει ακόμα χρόνος. Η αλλαγή του τρόπου ζωής σας μπορεί να εγγυηθεί υγεία και για το σώμα και για τον εγκέφαλο. Στο παρόν άρθρο, θα μιλήσουμε για αυτές τις τρομερές καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο.
Ο εγκέφαλός μου κι εγώ
Ο εγκέφαλός σας είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο και λεπτό όργανο που επενεργεί άμεσα ή έμμεσα σε όλες τις σωματικές διεργασίες. Ρυθμίζει ομοιοστατικές λειτουργίες όπως οι χτύποι της καρδιάς, η ισορροπία των υγρών, η αρτηριακή πίεση, η ορμονική ισορροπία και η θερμοκρασία του σώματος. Είναι υπεύθυνος για την κίνηση, τη νόηση, τη μάθηση, τη μνήμη, τα ανθρώπινα συναισθήματα και, επομένως, τη συνολική υγεία.
Σύμφωνα με πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, ο τρόπος με τον οποίο ζει κάποιος μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα κατά τη διάρκεια βραχέων ή μακρών περιόδων, οδηγώντας στην ανάπτυξη εκφυλιστικών νόσων και αρκετών άλλων παθήσεων. Από την άλλη πλευρά, οι θετικές δραστηριότητες, όπως η τήρηση μιας ισορροπημένης δίαιτας και η σωματική άσκηση, ενεργοποιούν τον εγκέφαλο και αποκαθιστούν και πάλι την υγεία του. Ας πιάσουμε λοιπόν δουλειά, και ας μάθουμε ποιες είναι αυτές οι έντεκα καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο.
Έντεκα καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο
1. Δεν τρώτε πρωινό
Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, επειδή επηρεάζει αξιοσημείωτα την απόδοση, την αντοχή σας και τη συναισθηματική σας κατάσταση. Κατά τις πρώτες ώρες της ημέρας, ο εγκέφαλος κατανέμει τις θρεπτικές ουσίες για να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις φυσιολογικές διεργασίες μετά την πολύωρη νηστεία στην οποία έχει υποβληθεί. Αν δεν του παρέχετε ενέργεια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα και να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια για να διατηρήσει τη σωστή λειτουργία. Η έλλειψη πρωινού θα μπορούσε να προκαλέσει γενική έλλειψη ενέργειας, απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης, κακή διάθεση, ανεπαρκή σωματική και διανοητική απόδοση. Να τρώτε ένα χορταστικό πρωινό.
2. Κάπνισμα
Η τρομερή συνήθεια του καπνίσματος μειώνει σημαντικά την εγκεφαλική ουσία καθώς και την προμήθεια οξυγόνου στον εγκέφαλο. Έχει αποδειχτεί ότι προάγει την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Επίσης, οι ετεροκυκλικές αμίνες που απελευθερώνονται κατά την καύση του τσιγάρου παρεμποδίζουν τη σωστή αναπαραγωγή του DNA, οδηγώντας σε μεταλλάξεις που δημιουργούν καρκινικά κύτταρα.
3. Αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης
Η επικράτηση της επεξεργασμένης ζάχαρης, του λευκού αλευριού, των τηγανητών τροφών και των τυποποιημένων τροφίμων στη διατροφή και η ταυτόχρονη έλλειψη επαρκών ποσοτήτων λαχανικών, φρούτων και ινών προάγουν τη συσσώρευση βλαπτικών ουσιών στο σώμα. Αυτό ενισχύει την ανάπτυξη όγκων, διαστρεβλώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλεί υποσιτισμό και παρεμποδίζει τη νευρολογική ανάπτυξη.
4. Συνεχής έκθεση σε μολυσμένα περιβάλλοντα
Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή προμήθεια οξυγόνου, όμως διάφορες τοξικές ουσίες θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ανταλλαγή αερίων και τη μεταφορά και την επεξεργασία του οξυγόνου στα κύτταρα, οδηγώντας σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του εγκεφάλου.
5. Έλλειψη ύπνου
Χρειάζονται οχτώ ώρες ύπνου κάθε νύχτα για να ξεκουραστεί ο εγκέφαλός σας, για τη σωστή πραγματοποίηση των διεργασιών του μεταβολισμού και την παραγωγή ενέργειας που αυτή έχει ως αποτέλεσμα, καθώς και για την ανανέωση των κυττάρων. Η στέρηση ύπνου επιταχύνει το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων βραχυπρόθεσμα και θα αισθάνεστε κουρασμένοι και κακοδιάθετοι όλη μέρα.
6. Υπερφαγία
Η κατανάλωση τροφών που το σώμα δεν χρειάζεται προκαλεί συγκέντρωση καταλοίπων ουσιών με τη μορφή λιπών και τη σκλήρυνση των εγκεφαλικών αρτηριών, γεγονός που επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
7. Οινόπνευμα
Το οινόπνευμα μπορεί να καταστρέψει όλα τα όργανα, κυρίως το νευρικό σύστημα, το συκώτι και την καρδιά. Επηρεάζει τις χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στον εγκέφαλο. Ο αλκοολισμός επίσης σκοτώνει τους νευρώνες και μειώνει την ταχύτητα με την οποία μεταδίδονται οι νευρικές ώσεις.
8. Βίαιες αντιδράσεις ή πρόωρο άγχος
Το άγχος προκαλεί αρκετές αντιδράσεις στο νευρικό σύστημα, μερικές από τις οποίες μειώνουν τη διανοητική ικανότητα και αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακές προσβολές.
9. Καλύπτετε το κεφάλι σας όταν κοιμάστε
Το να κοιμάστε με το κεφάλι καλυμμένο αυξάνει τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου, γεγονός που θα μπορούσε να έχει βλαπτικές επιδράσεις στον εγκέφαλο.
10. Πιέζετε τον εγκέφαλο ενώ είστε άρρωστοι
Η υπερβολική εργασία ή μελέτη όταν είστε άρρωστοι βλάπτει, επειδή η ενέργεια του σώματος απομακρύνεται από τη διαδικασία της ίασης. Το να πιέζετε τον εγκέφαλο κατά το διάστημα αυτό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του σώματος, καθώς και να αποδυναμώσει περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό διευκολύνει την εμφάνιση ακόμα περισσότερων ειδών ασθένειας.
11. Έλλειψη διανοητικών ερεθισμάτων και άσκησης
Δεν υπάρχει τίποτα σαν τη σκέψη, τις ευφυείς συζητήσεις, το διάβασμα ενός βιβλίου, ή τη λύση ενός γρίφου αναζήτησης λέξεων για να εξασφαλίσετε ερεθίσματα στον εγκέφαλό σας: αυξάνεται η ικανότητα μάθησης και η μνήμη και βελτιώνεται ο χρόνος αντίδρασης σε ερεθίσματα.
Τελευταία συμβουλή
Φροντίστε τον εγκέφαλό σας υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής:
- Να τρώτε σωστά, περιλαμβάνοντας γευστικά φρούτα και λαχανικά που διεγείρουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Η κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 συστήνεται επίσης, καθώς τα λιπαρά αυτά προάγουν την επικοινωνία ανάμεσα στους νευρώνες.
- Να πίνετε τρία ή τέσσερα φλιτζάνια τσάι ή μικρά φλιτζάνια καφέ την ημέρα για να βελτιώσετε τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη μνήμη σας, και για να μειώσετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από τις νόσους Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
- Να ασκείστε τακτικά.
- Να αποφεύγετε τον καπνό και το οινόπνευμα.
- Να κοιμάστε όσο χρειάζεται.
- Να γεμίζετε το νου σας με θετικές σκέψεις.