Η χαμένη τέχνη της μοναχικότητας

Ποτέ δε βρήκα πιο ευχάριστη παρέα, από τη μοναχικότητα.
Είμαστε κατά κύριο λόγο πιο μόνοι όταν βγαίνουμε έξω,
ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους,
παρά όταν καθόμαστε μέσα στην κάμαρά μας.

Henry David Thoreau

Δε χρειάζεται να είσαι μοναχός για να βρεις τη μοναχικότητα, ούτε χρειάζεται να είσαι ερημίτης για να την ευχαριστηθείς. Η μοναχικότητα είναι μία χαμένη τέχνη σε αυτή την εποχή της υπερ-επικοινωνίας. Και παρόλο που δε θρηνώ την ομορφιά αυτής της παγκόσμιας κοινότητας στην οποία ζούμε, πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη να οπισθοδρομούμε σε τακτά διαστήματα.

Κάποιες από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες είναι το να κάθομαι μπροστά από τον ωκεανό και να μην κάνω τίποτα, έτσι απλά να κάθομαι άπραγος και να ατενίζω… να περπατάω, μόνος με τις σκέψεις μου… να αποσυνδέομαι από τα πάντα και απλά να γράφω… να βρίσκω την ησυχία σε ένα ωραίο μυθιστόρημα… να κάνω ένα μοναχικό μπάνιο.

Μην παρεξηγηθώ – Μου αρέσει να είμαι με αγαπημένα πρόσωπα, και το να πάω για περίπατο με ένα φίλο ή να βλέπω το ηλιοβασίλεμα με τη γυναίκα μου ή να διαβάζω ένα βιβλίο με το παιδί μου είναι επίσης μέσα στα πιο αγαπημένα πράγματα στον κόσμο. Αλλά η μοναχικότητα, έχει γίνει απόλυτη ανάγκη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Τα Οφέλη της Μοναχικότητας

Τα καλύτερα έργα τέχνης δημιουργούνται στη μοναχικότητα. Είναι λογικό: Μόνο όταν είμαστε μόνοι μπορούμε να φτάσουμε βαθιά μέσα μας και να βρούμε την αλήθεια, την ομορφιά, την ψυχή μας. Κάποιοι από τους πιο διάσημους φιλόσοφους έκαναν καθημερινούς περιπάτους, και εκεί ήταν που έβρισκαν τις πιο βαθιές τους σκέψεις. Το καλύτερό μου γράψιμο, και ουσιαστικά, το καλύτερο από οτιδήποτε έχω κάνει, έχει γίνει στη μοναχικότητα.

Παρακάτω είναι κάποια από τα οφέλη που έχω βρει από τη μοναχικότητα:

  • Χρόνο για σκέψη
  • Όταν είμαστε μόνοι, γνωρίζουμε τον εαυτό μας
  • Αντικρίζουμε τα δαιμόνιά μας, και τα αντιμετωπίζουμε
  • Χώρο για δημιουργία
  • Χώρο για χαλάρωση, για να βρούμε τη γαλήνη
  • Χρόνο για να αναλογιστούμε τι έχουμε κάνει, και να μάθουμε από αυτά
  • Απομόνωση από τις επιρροές των άλλων, που μας βοηθά να βρούμε τη δική μας φωνή
  • Ησυχία, που μας βοηθά να εκτιμήσουμε τα μικρότερα πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες, χάνονται μέσα στη βοή

Υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη, αλλά αυτά είναι για το ξεκίνημά σου. Τα πραγματικά οφέλη της μοναχικότητας δεν μπορούν να εκφραστούν με λέξεις, αλλά θα αποκαλυφθούν μέσα από τις πράξεις μας.

Πώς να Βρεις τη Μοναχικότητα

Αρχίζεις με το να αποσυνδεθείς από τα πάντα, από οποιοδήποτε μέσο σε συνδέει με τους άλλους. Αποσυνδέσου από το e-mail, το Facebook, το Twitter, το MySpace, από τα forum και τα κοινωνικά δίκτυα, από το Skype, από ιστοσελίδες, από blogs. Κλείσε τα τηλέφωνά σου, κινητά και σταθερά. Κλείσε τον ηλεκτρονικό σου υπολογιστή… εκτός κι αν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις, όπου σε αυτή την περίπτωση, κλείσε το Internet και κλείσε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα σε συνδέει με άλλους. Τα επόμενα βήματα εξαρτώνται από το ποια από τις δύο στρατηγικές θα ακολουθήσεις:

1. Οχυρώνοντας τον εαυτό σου. Αυτό μπορεί να γίνει στο γραφείο σου, κλείνοντας την πόρτα ή/και φορώντας ακουστικά με τη χαλαρωτική μουσική που προτιμάς. Αν είναι εφικτό, ενημέρωσε τους συναδέλφους σου να μη σε ενοχλήσει κανείς για ένα συγκεκριμένο διάστημα της μέρας. Ή μπορεί να γίνει στο σπίτι, βρίσκοντας ένα ήσυχο μέρος, κλείνοντας την πόρτα αν μπορείς, ή χρησιμοποιώντας ακουστικά. Το θέμα είναι να βρεις ένα τρόπο να κλείσεις έξω τον έξω κόσμο, συμπεριλαμβανομένου των συναδέλφων σου ή αυτών που ζεις μαζί.

2. Δραπετεύοντας. Ο αγαπημένος μου τρόπος βασικά, για να βρω τη μοναχικότητα. Βγες έξω από την πόρτα, να χαρείς το ύπαιθρο. Κάνε έναν περίπατο, βρες ένα πάρκο ή μια παραλία ή ένα βουνό, βρες ένα ήσυχο καφενεδάκι, βρες ένα σημείο κάτω από σκιά. Να βλέπεις κόσμο ή να βλέπεις τη φύση.

Άλλες συμβουλές:

  • Προσπάθησε κάπου κάπου να κάνεις ένα ήσυχο, χαλαρωτικό μπάνιο.
  • Κουλουριάσου αγκαλιά με ένα καλό μυθιστόρημα.
  • Αν είσαι παντρεμένος με παιδιά, ζήτησε από το σύντροφό σου να σου δώσει λίγο χρόνο να μείνεις μόνος σου, και μετά ανταπόδωσε αυτή τη χάρη, να μείνει εκείνος μόνος. Αυτή την τράμπα, κάντε την συστηματικά.
  • Κάνε έναν περίπατο κάθε μέρα.
  • Πήγαινε στη δουλειά νωρίτερα, και δούλεψε στην ησυχία.
  • Φτιάξε ένα ωραίο τσάι.
  • Προσπάθησε να αποσυνδέεσαι ένα συγκεκριμένο διάστημα μέσα στη μέρα.
  • Εξέτασε το ενδεχόμενο να περιορίσεις τις εισερχόμενες πληροφορίες.
  • Δεν έχεις χρόνο για μοναχικότητα; Δοκίμασε αυτές τις συμβουλές.
  • Προσπάθησε να μείνεις άπραγος, να καθίσεις χωρίς να κάνεις τίποτα, και να εστιάσεις στην αναπνοή σου. Σε κάθε εισπνοή, σε κάθε εκπνοή. Όσο το μυαλό σου περιφέρεται σε σκέψεις του πριν και του μετά, κάνε μια απλή παρατήρηση αυτής της σκέψης, και μετά επέστρεψε στην εμπειρία της αναπνοής σου.

Ζω σε αυτή τη μοναχικότητα, που είναι οδυνηρή στη νιότη, αλλά απολαυστική στα χρόνια της ωριμότητας.

Albert Einstein

Προσθέστε ένα σχόλιο

Διαβάστε επίσης
Λίγο πριν κάνεις το επόμενο βήμα στη ζωή σου, θα…
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από αντιγραφή !!