Δεξιότητες των μαθητών για τον 21ο αιώνα

Δεξιότητες των μαθητών για τον 21ο αιώνα
Μαθητικές ανάγκες

Οι μαθητές του σήμερα είναι επικεντρωμένοι σε οτιδήποτε ψηφιακό. Ο μέσος μαθητής ξοδεύει τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως στο να αλληλεπιδρά με τις ψηφιακές συσκευές που διαθέτει.

Αυτός ο ψηφιακός πολιτισμός, που έχει ποτίσει τη ζωή των παιδιών μας, έχει επιφέρει μια σειρά αλλαγών στον τρόπο μάθησής τους με θετικές και αρνητικές προεκτάσεις. Το χειρότερο απ’ όλα είναι η έλλειψη συγκέντρωσης και η περιορισμένου χρόνου προσοχή που διαθέτουν πλέον, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τους θέτουμε ερωτήματα στοχασμού και δημιουργικής σκέψης.

Αν κοιτάξουμε την δημιουργικότητα κάτω από αυτή τη σκοπιά θα δούμε ότι το διαδίκτυο για παράδειγμα έχει απορροφήσει όλη την ενέργεια της μαθητικής σκέψης. Αυτή η συνεχής σύνδεση στο διαδίκτυο θα οδηγήσει μοιραία σε φρενάρισμα της εξέλιξης της σκέψης με αποτέλεσμα να γίνει διαχρονικά όλο και πιο αργή και λιγότερο στοχαστική και δημιουργική.

Είναι πολύ σημαντικό εδώ να θυμηθούμε ότι η κινητήρια δύναμη της επιστημονικής καινοτομίας και των τεχνολογικών εφευρέσεων είναι η διαπροσωπική επαφή. Η δυνατότητα δηλαδή να προσεγγίζουμε άλλα άτομα και να ανταλλάσσουμε ιδέες μαζί τους.

Αυτή τη δυνατότητα την έχουν σε μεγάλο βαθμό οι μαθητές μας και οι νέοι γενικά που χρησιμοποιούν μανιωδώς τις νέες τεχνολογίες αλλά προσεγγίζουν όμως τους συμμαθητές τους ή τους φίλους τους για να ανταλλάξουν πληροφορίες και να πάρουν αυτό που χρειάζονται για να συμπληρώσουν τη γνώση τους. Αυτό είναι ένα καλό μάθημα που μας δείχνει από πού προέρχονται οι καλές ιδέες. Η τύχη ευνοεί το μυαλό που είναι συνδεδεμένο με άλλα μυαλά.

Έτσι λοιπόν κι εμείς θα πρέπει να προωθούμε στην τάξη τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούν και ανακαλύπτουν αυτά που χρειάζονται μεταξύ τους. Οι ομάδες εργασίας λοιπόν να είναι μέσα στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Είναι τρόπος μάθησης που εξυπηρετείται μέσω ανταλλαγής πληροφοριών των σημερινών μαθητών. Βέβαια για να καλύψουμε καλύτερα τις ανάγκες της κάθε ομάδας εργασίας θα πρέπει να γνωρίζουμε και τις ανάγκες των μαθητών μας και σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη οι μαθητές έχουν ανάγκες όπως:

  • Ελευθερία να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και τη διαφορετικότητά τους.
  • Προσαρμογής
  • Λεπτομερή έλεγχο και αιτιολογημένο από εμάς.
  • Ακεραιότητα και διαφάνεια στις επαφές με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
  • Διασκέδαση και παιχνίδι που να είναι ενσωματωμένα στην καθημερινή τους εργασία και την κοινωνική ζωή του σχολείου.
  • Συνεργασία με τους συμμαθητές τους που είναι ζωτικής σημασίας σημείο για τη γνώση και πώς να την κατακτήσουν.
  • Ταχύτητα στην επικοινωνία με τους συμμαθητές τους και με το δάσκαλο. Ταχύτητα στο να παίρνουν την πληροφορία, τα μηνύματα και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Διαβάστε επίσης
Η «Πρόκληση» του σχεδίου μαθήματος 1. Οι βασικοί στόχοι του…