“Διάβασα μωρέ…” ή 4 συμβουλές για να μην αναβάλλεις το διάβασμα

Αν βαριέσαι, ή καλύτερα αναβάλεις, συνέχεια να διαβάσεις για την εξεταστική σου αυτό είναι για σένα. Αλλά δεν είναι μόνο το διάβασμα. Πόσες φορές είπα θα πάω γυμναστήριο, θα μαγειρέψω και δεν θα παραγγείλω, θα πάω σήμερα στη σχολή. Αρκετές για να τις αφήνω να περνούν. Αρκετές για να τις βαρεθώ και να αποφασίσω να τις αφήσω στο παρελθόν.

Γράφει ο ο Σταμάτης Μάρκογλου
φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σαν καλός φοιτητής και εγώ, διάβασα σήμερα μέχρι που έπιασα τον εαυτό μου να κάνει αυτό.. Μάλλον θα αφαιρέθηκα λίγο. Ή ίσως πολύ. Μετά άρχισα να το σκέφτομαι. Γιατί να αναβάλουμε συνέχεια πράγματα που πρέπει ή θέλουμε να κάνουμε; Και κατά πόσο αυτά μας επηρεάζουν; Σίγουρα πολύ περισσότερο από ότι νομίζουμε, κατέληξα. Γι΄ αυτό γράφω στον εαυτό μου τους εξής τρόπους για να μην με ξαναβρώ να πειραματίζομαι με ανούσια πράγματα. Μάλλον θα ισχύουν και για σένα.

Κατάλαβε γιατί το κάνεις αυτό.

Τι είναι αυτό που σε κρατάει πίσω; Φοβάσαι να απαντήσεις στο email, ή απλά δεν έχεις ενδιαφέρον σε αυτά που διαβάζεις; Η παραγωγικότητα θα σου έρθει αν βρεις την ρίζα του προβλήματος πάντως. Αν προτιμάς να πάρεις το τηλέφωνο αύριο, αύριο ίσως είναι αργά. Αν προτιμάς να φας κάτι για να διαβάσεις πιο αποδοτικά αργότερα, ίσως χρειαστεί να πας supermarket γιατί δεν έχεις λάδι.

Κλείσε το facebook, twitter, pinterest, myspace, hi5.

Όσα περισσότερα social media κλειστά, τόσο το καλύτερο. Κλείσε το κινητό. Μην πηγαίνεις στο αναγνωστήριο, αν θέλεις να διαβάσεις. Μείνε σπίτι. Κλείδωσε την πόρτα. Γενικά, περιόρισε τα πράγματα που συνήθως σου τραβάνε την προσοχή. Πέρα από το μάθημα που δίνεις τώρα, το να διαβάσεις λίγο παραπάνω είναι και δοκιμασία για να βρεις τα όρια σου.

Κάνε λογικό πλάνο.

Δεν έχω διαβάσει τις προηγούμενες μέρες αλλά έχω 2 μέρες ακόμα. Θα διαβάσω non-stop σήμερα, θα κοιμηθώ 1.5 ώρα και μετά θα συνεχίσω. Όχι. Διάβασε μία ώρα κάνε 10 λεπτά διάλειμμα. 10 λεπτά όμως. Αν κάτι τέτοιο δεν το έχεις ξανακάνει, μάλλον δε θα το κάνεις και σήμερα. Όσο πιο λογικό πρόγραμμα, τόσο πιο πιθανό είναι να το πραγματοποιήσεις.

Βρες που είσαι καλός.

Διαβάζεις πιο αποδοτικά μετά από έναν καφέ; Είναι καλύτερο να διαβάζεις μόνος ή με παρέα; Σε βοηθάει να ακούς μουσική ή χάνεις την προσοχή σου; Ο καθένας είναι διαφορετικός στο πότε μπορεί να συγκεντρωθεί περισσότερο. Βρες σε ποιο περιβάλλον είσαι αποδοτικότερος. Δεν υπάρχει κάτι που δεν ξέρεις και παρόλα αυτά, πάλι, και εσύ αλλά και εγώ θα ξαναπέσουμε στην ίδια παγίδα. Εκτός και αν καταλάβουμε ότι η αναβλητικότητα μας όχι απλά επηρεάζει το τι κάνουμε καθημερινά αλλά και το ποιοι είμαστε τελικά. Αυτά που σε κρατούν πίσω στη ζωή που θα ήθελες να έχεις, δε θα φύγουν στο μέλλον, αν δεν κάνεις κάτι εσύ για αυτό. Κατάλαβέ το τώρα που είναι ακόμα νωρίς.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Διαβάστε επίσης
Μερικές φορές συσσωρεύονται τόσα πολλά προβλήματα και σκέψεις στο μυαλό…