Η ποιότητα στη διδασκαλία, τη μάθηση, τη διοίκηση

Η Ποιότητα στη Διδασκαλία, τη Μάθηση, τη Διοίκηση
του Μ. Ζαβλανού

Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό μεταφέρει και εφαρμόζει τη φιλοσοφία και τις πρακτικές ποιότητας στην εκπαίδευση και ειδικότερα στη διδασκαλία, στη μάθηση και στη διοίκηση.

Με άλλα λόγια συνδέει τη διδακτική, τη μάθηση, την αξιολόγηση και τη διοίκηση με την ποιότητα, ενώ παράλληλα εξετάζει τις διαδικασίες αυτές ως σύνολο και όχι την καθεμιά μεμονωμένα. Αυτό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε ποιοτική μάθηση, αν δεν έχουμε ποιοτική διδασκαλία και ούτε ποιοτική διδασκαλία αν δεν έχουμε έναν ποιοτικό ηγέτη που να εμπνέει τους άλλους, να ενθαρρύνει τη συνεργασία, να κάνει αλλαγές και βελτιώσεις, να αξιολογεί κ.λ.π.

Επίσης το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό και απαραίτητο βοήθημα, μία αξιόπιστη πηγή γνώσεων για όλους τους εκπαιδευτικούς, τους διευθυντές σχολείων, τους πρυτάνεις, τους προέδρους και τους συμβούλους γιατί θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την απόδοσή τους, ενώ παράλληλα θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν σχολεία ποιότητας, «τα έξυπνα σχολεία» του 21ου αιώνα.

Σήμερα η ποιότητα πρέπει να αποτελεί μέρος της σχολικής κουλτούρας. Σύμβουλοι και καθηγητές, μαθητές και φοιτητές έχουν χρέος να συμμετέχουν ενεργά στο μετασχηματισμό των σχολείων και των πανεπιστημίων σε οργανισμούς υψηλής απόδοσης και ποιότητας.

Ανάμεσα στα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο αυτό είναι η έννοια της αποδοτικότητας, η ποιοτική διδασκαλία, η επίλυση προβλήματος και η δημιουργικότητα, η καλλιέργεια της αυτενέργειας, οι αλλαγές και οι βελτιώσεις στη διδασκαλία-μάθηση, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και της διδασκαλίας τους, η ποιοτική μάθηση, ο κύκλος μάθησης του Kolb, τα σχολεία ποιότητας, η συστημική προσέγγιση, η ποιότητα στην ηγεσία, το ποιοτικό πανεπιστήμιο, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών οργανισμών, ο σχεδιασμός εκπαιδευτικού συστήματος κ.λ.π.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Διαβάστε επίσης
Ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης μιλά για…
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από αντιγραφή !!