Μαθαίνοντας να εστιάζουμε την προσοχή μας

Μαθαίνοντας να εστιάζουμε την προσοχή μας
στο επιθυμητό αποτέλεσμα

Υπάρχει μια όμορφη ιστορία για ένα Ινδιάνο αρχηγό που τη διηγιόταν στους πολεμιστές της φυλής του. Έλεγε ότι μέσα στο μυαλό του κατοικούν δύο σκυλιά. Το ένα σκυλί το περιγράφει σαν φοβισμένο και θυμωμένο και το άλλο σαν χαρούμενο και θαρραλέο.

«Αυτά τα δύο σκυλιά βρίσκονται σε μια διαρκή μάχη μεταξύ τους» τους είπε ο αρχηγός.
Ένας από τους παρευρισκόμενους τον ρώτησε : « Ποιό από τα δυο σκυλιά νικά
Ο αρχηγός του απάντησε : «Εκείνο που εγώ ταΐζω».

Η παραβολική αυτή ιστορία περιγράφει αυτό που καθημερινά συμβαίνει με όλους μας. Τις καθημερινές μάχες που δίνουμε για να κάνουμε επιλογές. Μπορούμε να επιλέξουμε την αρνητικότητα, το φόβο, την αναποφασιστικότητα και τη μνησικακία. Κάνοντας κάτι τέτοιο, νοιώθουμε ανασφαλείς, κυνικοί και φοβισμένοι. Ή μπορούμε να εστιάζουμε την προσοχή μας σε σκέψεις και συναισθήματα που μας οδηγούν στο θάρρος, την ευτυχία, τη θετικότητα και τη μεγαλοπρέπεια.

Την επόμενη φορά που οι σκέψεις σας θα αρχίσουν να παίζουν ανάμεσα στις σκιές του φόβου, της απελπισίας, του θυμού, ή οποιουδήποτε άλλου αρνητικού συναισθήματος, πάρτε ένα χαρτί κι΄ ένα στυλό κι αρχίστε να καταγράφετε όλους εκείνους τους καλούς λόγους, μικρούς ή μεγάλους, που έχετε για να είστε ευγνώμονες στη ζωή σας.

Οι επιστημονικές μελέτες πολλών ψυχολόγων και ειδικότερα του Dr David Lewis, μας δείχνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί ταυτόχρονα να κάνει δυο διαφορετικές σκέψεις. Με άλλα λόγια, δεν μπορείς να είσαι φοβισμένος και θαρραλέος την ίδια στιγμή. Εκεί ακριβώς στοχεύει και η συγκεκριμένη τεχνική. Στο να απομονώσετε τα θετικά συναισθήματα και να μπορέσετε να εστιάσετε την προσοχή σας σ΄αυτό που επιθυμείτε να συμβεί και όχι σ΄αυτό που απεύχεστε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι ότι ενώ θέλουν μια καλύτερη ζωή, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους και συνήθειες που μέχρι τώρα τους έχουν οδηγήσει στα αποτελέσματα που δεν τους ικανοποιούν. Αυτή ακριβώς την κατάσταση ο Αϊνστάιν την έχει περιγράψει σαν «σχιζοφρένεια».

Το σπουδαιότερο βοήθημα που χρειάζεται ο άνθρωπος για να κάνει την αλλαγή προς την επιθυμητή κατεύθυνση που θέλει να πάρει η ζωή του, δεν είναι άλλο παρά να μάθει πως και που να εστιάζει την προσοχή του.

Μεγάλη κουβέντα να μπορείς να συγκεντρώνεσαι και να εστιάζεις την προσοχή σου. Ακόμα μεγαλύτερη η προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλεις, αν δεν έχεις μάθει το πως να προστατεύεις την ενέργειά σου και να μη χάνεις την εστίαση από το στόχο σου. Έχετε άραγε ποτέ σκεφτεί πως αν για να ανεβούμε μερικά σκαλοπάτια και να πάμε στον επόμενο όροφο ενός κτιρίου λαχανιάζουμε, πόση ενέργεια χρειαζόμαστε; Πόση περισσότερη ενέργεια χρειαζόμαστε για να ανεβούμε τα σκαλοπάτια και να ξεπεράσουμε τις ανηφόρες που η ζωή βάζει στο δρόμο μας;

Το δεύτερο στοιχείο που απαιτείται για μια τέτοια αλλαγή είναι ο ίδιος άνθρωπος να δείξει το απαιτούμενο κουράγιο και πειθαρχία για να σταματήσει να σαμποτάρει τον εαυτό του. Να προσπαθήσει να αλλάξει τις παλιές του συναισθηματικές και πνευματικές συνήθειες που τον οδηγούν στις συγκεκριμένες πράξεις που τον τελματώνουν και τον εμποδίζουν από την υλοποίηση των στόχων του. Οι κακές συνήθειες μπλοκάρουν αυτό που ονομάζω «άνοιγμα στην ενέργεια». Καμιά ενέργεια δεν μπορεί να βοηθήσει αν πρώτα δεν εστιαστεί η προσοχή σου σ΄αυτήν.

Υπάρχουν τέσσερις σπουδαίες δυνάμεις που επηρεάζουν την εστίαση της προσοχής (focusing).Aυτοί είναι :

Η δύναμη της διαύγειας αυτού που θέλεις να υλοποιήσεις. Η δύναμη αυτή θα σε σπρώξει να διαγνώσεις προκαταβολικά τί είναι εκείνο που θέλεις να δημιουργήσεις και να φέρεις στη ζωή σου. Αυτή η συγκεκριμενοποίηση θα σε βοηθήσει να κάνεις τους δικούς σου στρατηγικούς σχεδιασμούς, αφού όμως πρώτα έχεις αποφασίσει το σχήμα, την ταυτότητα και το είδος της επιθυμίας σου. Η δύναμη αυτή θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τί είναι αυτό που κάνεις, γιατί το κάνεις, πως να το κάνεις καλύτερα και πως να διορθώσεις λάθη που ίσως γίνουν στη διαδρομή.

Η δύναμη του κουράγιου να μείνεις πιστός στις αρχές που ξέρεις ότι θέλεις να ακολουθήσεις. Στη δύναμη αυτή θα βρεις την απαιτούμενη πίστη, νηφαλιότητα, ευθυκρισία, υπομονή, αντοχή και κατανόηση που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την επόμενη σου κίνηση.

Η δύναμη της αντίστασης στο να παραμείνεις «ναρκωμένος» στη ζώνη της προσωπικής σου άνεσης. Η δύναμη να ξεβολευτείς. Να δοκιμάσεις το καινούργιο, το άγνωστο, το ξένο, το μυστηριακό. Η συγκεκριμένη δύναμη είναι αυτή που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από την πλειοψηφία των μετριοτήτων που σε περιστοιχίζουν. Η δύναμη αυτή θα σε κρατήσει όρθιο τη στιγμή που τραντάζεται το έδαφος κάτω από τα πόδια σου και οι κραδασμοί των επιθέσεων πάνω σου είναι αφόρητοι. Η δύναμη αυτή θα σε κάνει πρόθυμο να βάλεις περισσότερη περιπέτεια στη ζωή σου. Να ρισκάρεις να πληγωθείς, να απομονωθείς, να χάσεις.

Η δύναμη να αντιμετωπίσεις κατάματα εκείνο που φοβάσαι περισσότερο. Η συγκεκριμένη αυτή δύναμη θα σε κάνει να ξεπεράσεις αυτό που οι επιστήμονες (Drs Rosennman & Friedman,San Francisco) χαρακτηρίζουν συμπεριφορά «Τύπου Α». Η συγκεκριμένη συμπεριφορά αντανακλάται στην ενήλικη ζωή πολλών ανθρώπων. Πηγάζει από τα παιδικά χρόνια όταν η υπό όρους αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τα σπρώχνει να αναζητούν την έγκριση των άλλων ανθρώπων. Στην ενήλικη ζωή αν η συμπεριφορά αυτή εξακολουθεί και επικρατεί μας ακινητοποιεί σε οτιδήποτε κάνουμε, αν πρώτα δεν ξέρουμε ότι οι άλλοι το εγκρίνουν. Αυτή η συμπεριφορά ποικίλλει και μπορεί να έχει και ακραία αποτελέσματα. Έτσι, εκείνοι οι άνθρωποι που την έχουν τείνουν να πιέζουν υπερβολικά τον εαυτό τους στο να κάνουν πράγματα για τους άλλους, ώστε να γίνουν αποδεκτοί στα μάτια τους.

Αν κατανοήσεις και ελέγχεις τις τέσσερις αυτές δυνάμεις και δυναμικές θα δεις ότι μπορείς να εστιάσεις την προσοχή σου και να πας εκεί που η καρδιά και η ψυχή σου αναζητούν. Μην πέσεις στην παγίδα να νομίσεις ότι αυτές οι δυνάμεις είναι θεωρητικά μυθεύματα του μυαλού μου. Είναι υπαρκτές! Είναι εκεί και σε περιμένουν να τις αφυπνίσεις και να τις χρησιμοποιήσεις.

Ο δικός μου στόχος μέσα από αυτές τις σειρές που διαβάζεις, είναι να σε κάνω να συγκεκριμενοποιήσεις την ύπαρξή τους. Αφού βεβαιωθείς ότι αυτά που σου λέω είναι υπαρκτά θα μπορέσεις να κάνεις το πρώτο βήμα για την προσωπική σου ενδυνάμωση. Το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της μεγαλύτερης ευλογίας που είμαστε προικισμένοι. Τη δύναμη της εστίασης της προσοχής.

Kάνε το δικό σου θαύμα, τώρα!
Μοιράσου το:

ΑΚΗΣ  ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

Προσθέστε ένα σχόλιο

Διαβάστε επίσης
Μάθε γιατί δεν ζεις τη ζωή που θέλεις να ζεις…