Ποιος είναι ο Έλληνας

Σε διαγωνισμό που έγινε από την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ για τον καταλληλότερο χαρακτηρισμό του Ελληνικού λαού, πήραν μέρος περίπου ένα εκατομμύριο άτομα. Δεκαπενταμελής επιτροπή από επιστήμονες επέλεξε ομόφωνα και βράβευσε τον δικαστή Ν. Κέλλυ για τον πλέον επιτυχημένο χαρακτηρισμό του Έλληνα.

(Ας το μελετήσουμε καλά και ας κάνουμε και την αυτογνωσία μας…)

«Μπροστά στο δικαστήριο της αδέκαστης ιστορίας, γράφει ο δικαστής, ο Έλληνας αποκαλύφθηκε πάντοτε κατώτερος από τις περιστάσεις, αν και από διανοητική άποψη, κατείχε πάντοτε τα πρωτεία.

Ο Έλληνας είναι ευφυέστατος αλλά και εγωιστής. Δραστήριος αλλά και αμέθοδος. Φιλότιμος αλλά γεμάτος προλήψεις. Θερμόαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής.

Έκτισε τον Παρθενώνα..! και αφού μέθυσε από την αίγλη του, τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος των έριδων…
Ανέδειξε τον Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει. Θαύμασε τον Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει. Υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον καταδιώξει. Γέννησε τον Βενιζέλο για να τον δολοφονήσει.

Ίδρυσε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει, έφερε το ’21 για να το διακυβεύσει,
δημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει. Τριπλασίασε την Ελλάδα και παραλίγο να τη θάψει. Κόπτεται τη μία στιγμή για την αλήθεια και την άλλη μισεί αυτόν που αρνιέται να υπηρετήσει το ψέμα. Παράξενο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, εγωπαθές και σοφόμωρο, ο Έλληνας.

Λυπηθείτε τον, θαυμάστε τον αν θέλετε…

Κι αν μπορείτε προσπαθήστε να τον ταξινομήσετε».

Προσθέστε ένα σχόλιο

Διαβάστε επίσης
Υπάρχει, άραγε, ελπίδα; Κάθε γενιά κουβαλάει το φορτίο της… Ψαχουλεύει…