Τι σημαίνει για μένα καλός δάσκαλος;

Και όμως, τα παιδιά “μιλάνε” …!
Τι σημαίνει για μένα καλός δάσκαλος;

Με αφετηρία την ταινία “Ο κύκλος των χαμένων ποιητών” που παρακολουθήσαμε στο πλαίσιο του προγράμματος “Πάμε σινεμά;” μαθητές και μαθήτριες κατέγραψαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα χαρακτηριστικά του καλού εκπαιδευτικού.

Ας τους ακούσουμε!!

Κάθε ένας άνθρωπος έχει την δική του άποψη για το τι είναι ”καλός δάσκαλος”. Κάποιος μπορεί να πει ότι ”καλός δάσκαλος” είναι αυτός που βάζει λίγες ασκήσεις για το σπίτι και καλούς βαθμούς και κάποιος άλλος ότι ένας ”καλός δάσκαλος” ζητάει πολλά από τους μαθητές και είναι λίγο αυστηρός. Δάσκαλος είναι αυτός που επηρεάζει και καθοδηγεί τους άλλους, διαφέρει όμως ο τρόπος με τον οποίο κάνει κάτι τέτοιο.

Εγώ προσωπικά πιστεύω πως καλός δάσκαλος είναι αυτός που δεν επιβάλλει τη γνώμη του στα παιδιά αλλά προσπαθεί με διάφορους τρόπους να καταλάβουν οι μαθητές πως η μάθηση είναι για δικό τους καλό και όχι του δασκάλου. Επίσης, ένας δάσκαλος πρέπει να είναι αφοσιωμένος στην εκπαίδευση και να επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον και έγνοια στα παιδιά. Δηλαδή, να μπορεί να κάθεται δίπλα τους και όχι απέναντί τους. Ακόμα, για να χαρακτηρισθεί ”καλός” ένας δάσκαλος πρέπει να είναι κάθε φορά κατάλληλα προετοιμασμένος για το τι και πώς θα το διδάξει, αλλά και μερικές φορές να αφήνεται και να μπορεί να παρασυρθεί από τον παλμό της τάξης.

Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη για το τι σημαίνει ”καλός δάσκαλος”. Παρ’ όλα αυτά το ερώτημα αυτό θα μείνει για πάντα αναπάντητο, αφού οι απόψεις διίστανται.

Μυρτώ Σ.

Για μένα καλός δάσκαλος είναι αυτός που βοηθάει τους μαθητές του. Να κάνει το μάθημά του ξεχωριστό και να βγάζει από κάθε παιδί ένα μοναδικό χάρισμα, για να ξεχωρίζει το καθένα. Να μη φωνάζει, διότι τρομάζει τους μαθητές και δεν μπορούν να ανοίξουν τις καρδιές τους. Αυτός που αγαπάει και σέβεται τις γνώμες των παιδιών. Επίσης, πρέπει να <<κρατάει>> το μάθημα σε ενδιαφέρον, γιατί αλλιώς γίνεται βαρετό. Εκείνος που κάνει τους μέτριους μαθητές να βελτιωθούν, ενώ οι καλοί να διατηρούν τους καλούς βαθμούς. Το σημαντικότερο για μένα, καλός δάσκαλος είναι εκείνος που είναι πρόθυμος να αξιολογηθεί από τους μαθητές του.

Κωνσταντίνα Φ.

Θεωρώ πως καλός δάσκαλος είναι αυτός που εκτός από το ότι πρέπει να είναι γνώστης του αντικειμένου του, πρέπει να μην αρκείται στα σχολικά βιβλία και να ξεφεύγει από τις τυπικές μεθόδους διδασκαλίας. Πιστεύω πως πετυχημένος δάσκαλος είναι αυτός που κάνει το μάθημα διασκεδαστικό και κατανοητό καλύπτοντας ταυτόχρονα μια συγκεκριμένη ύλη. Δάσκαλος είναι αυτός που ψάχνεται για να δώσει όσα περισσότερα μπορεί στους μαθητές του, χωρίς να γίνεται πιεστικός και βαρετός. Αλλά το πιο βασικό πιστεύω πως είναι να υπάρχει αγάπη και μια καλή σχέση ανάμεσα στον δάσκαλο και τον μαθητή.

Μυρτώ Τ.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Διαβάστε επίσης
Η φυσιογνωμία του δασκάλου Δάσκαλος δεν είναι εκείνος πού μαθαίνει…