Το Δημιουργικό μυαλό

Το Δημιουργικό μυαλό

« Το αληθινά δημιουργικό μυαλό σε κάθε πεδίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό: Ένα ανθρώπινο πλάσμα γεννημένο αντικανονικά, απάνθρωπα ευαίσθητο. Για αυτόν ένα άγγιγμα είναι ένα χτύπημα, ένας ήχος είναι ένας θόρυβος, μία ατυχία είναι μία τραγωδία, η χαρά είναι μία έκσταση, ένας φίλος είναι ένας εραστής, ένας εραστής είναι ένας θεός, μία αποτυχία είναι ένας θάνατος.

Προσθέστε σε αυτόν τον εξαιρετικά λεπτεπίλεπτο οργανισμό την ακατάπαυστη ανάγκη να δημιουργεί, να δημιουργεί, να δημιουργεί –έτσι ώστε χωρίς τη δημιουργία μουσικής ή ποίησης ή βιβλίων ή κτιρίων ή κάτι με νόημα, κόβεται η ίδια του η ανάσα. Πρέπει να δημιουργεί, πρέπει να ξεχειλίζει από δημιουργικότητα. Από κάποια παράξενη, άγνωστη, εσωτερική κατεπείγουσα ανάγκη, δεν είναι αληθινά ζωντανός, εκτός αν δημιουργεί ».

Περλ Μπακ

 

« Τίποτα δεν μας εμποδίζει να εκπαιδεύσουμε έναν άνθρωπο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τον ηθικό νόμο, ακόμα και για σκοπούς που δεν σχετίζονται με τα συμφέροντά του και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε και να ενθαρρύνουμε εκείνα τα υψηλά αισθήματα στα οποία στηριζόμαστε προκειμένου να αποσπάσουμε τους ανθρώπους από ποταπά και άθλια αντικείμενα και να τους παράσχουμε μια υψηλότερη αντίληψη της επιτυχίας στη ζωή…

Αξίζει να τους εκπαιδεύσουμε να αισθάνονται ως επιλήψιμα αλλά και υποτιμητικά όχι μόνο το σφάλμα και την πραγματική κακία αλλά και την απουσία ευγενών στόχων και επιδιώξεων ».

J. S. Mill

Προσθέστε ένα σχόλιο

Διαβάστε επίσης
To Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας (υπό το φως της σωβούσης…