Οι 10 εντολές για νέο και υγιή εγκέφαλο

Μπορεί να έχετε γκρίζες τρίχες στα μαλλιά σας, ρυτίδες γύρω από τα μάτια σας ή ακόμη και αρθρίτιδα στα χέρια σας όταν φτάσετε σε κάποια ηλικία. Παρά τα σημάδια της γήρανσης μπορείτε να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας νέο και υγιή για όλη σας τη ζωή. Νομίζατε ότι αυτό είναι αδύνατο; Δεν είναι. Φανταστείτε τον εγκέφαλό σας σαν ένα μυ που θα πρέπει να ασκείτε καθημερινά, δίνοντάς του ενδιαφέροντα κίνητρα και προβλήματα για να λύσει με αυτόν τον τρόπο συμβάλλετε στην ενδυνάμωσή του.

Όπως και να ‘χει, δεν θα έχει καμία σημασία πόσων ετών θα είστε – θα έχετε ένα νέο και υγιή εγκέφαλο. Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό;

1. Καθημερινό περπάτημα για μια ώρα

Το έχουμε πει και το έχουμε ξαναπεί στο ιστολόγιό μας: περπάτημα, περπάτημα, περπάτημα και ξανά περπάτημα… Όταν κινείτε το σώμα σας έστω και για λίγο αυτό σας βοηθά να χαλαρώνετε, να διατηρείτε την καρδιά σας δυνατή ενώ παράλληλα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άσκησης. Η σωματική άσκηση καταπολεμά τη γνωστική δυσλειτουργία, μειώνει το στρες και προωθεί την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπό σας. Ενισχύει τη μνήμη σας και σας κάνει να αισθάνεστε συναισθηματικά καλύτερα. Τι σας εμποδίζει λοιπόν από το να βγείτε έξω για λίγο περπάτημα;

2. Αποκτήστε μερικά χόμπι

Ξέρετε πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας τα χόμπι; Περνώντας μερικές ώρες της ημέρας σας κάνοντας πράγματα που πραγματικά αγαπάτε είναι κάτι σαν να προσθέτετε «καύσιμα» στον εγκέφαλό σας. Δεν έχει σημασία το είδος της δραστηριότητας – μπορεί να είναι μια συλλογή με γραμματόσημα ή νομίσματα, πλέξιμο, ζωγραφική, γράψιμο, η φροντίδα των κατοικιδίων σας ή η κηπουρική. Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς ενός νεανικού εγκεφάλου είναι η βαρετή καθημερινότητα. Κάνοντας τα ίδια πράγματα κάθε μέρα μπορείτε να βλάψετε τη γνωστική λειτουργία σας και γι’ αυτό μην καθυστερείτε – αρχίστε να κάνετε πράγματα που αγαπάτε!

3. Ακολουθήστε μια σωστή διατροφή

Δυο από τους μεγαλύτερους εχθρούς του εγκεφάλου είναι τα υψηλά επίπεδα της κακής χοληστερόλης και το ζάχαρο. Θα ξαφνιαστείτε όταν σας πούμε ότι οι γιατροί αναφέρουν την άνοια ως «Διαβήτη Τύπου ΙΙΙ» καθώς αυτή η νευροεκφυλιστική ασθένεια προκαλείται από τη σκλήρυνση των αρτηριών του εγκεφάλου, που προκύπτει κατά ένα μέρος από την ανεπαρκή διατροφή. Επομένως, πρέπει να προσπαθείτε να διατηρείτε πάντα μια διατροφή διαφοροποιημένη, ισορροπημένη και χαμηλή σε λιπαρά!

4. Να παίρνετε άφθονο καθαρό αέρα

Πολλαπλές μελέτες μας έχουν προειδοποιήσει για κάτι περίεργο: ο αέρας που αναπνέουμε στις μεγαλουπόλεις δεν μας προκαλεί μόνο αναπνευστικά προβλήματα αλλά και πολλά περισσότερα. Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του άγχους και να προκαλέσει ακόμη και κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Προσπαθήστε να ξεφεύγετε από τα πολυπληθή αστικά περιβάλλοντα, όποτε είναι δυνατόν, και να θυμάστε να αναπνέετε τον καθαρό, φρέσκο και υγιεινό αέρα.

5. Να κοιμάστε έξι με οχτώ ώρες κάθε μέρα

Η χρόνια αϋπνία είναι ένας από τους «θανάσιμους εχθρούς» του εγκεφάλου. Μπορεί να σας κάνει να χάσετε την πνευματική σας ευστροφία, να έχετε κενά μνήμης και να προκαλέσει εξάρσεις του στρες και του άγχους. Η αϋπνία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται καθώς είναι απαραίτητο να είμαστε τόσο σωματικά όσο και πνευματικά δραστήριοι, επιτρέποντας στον εγκέφαλό μας να ξεκουράζεται για τουλάχιστον έξι με οχτώ ώρες.

6. Καπνίζετε; Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι το κάπνισμα δεν σας κάνει καλό.

Το κάπνισμα όχι μόνο παίρνει χιλιάδες ζωές την ημέρα αλλά παράλληλα αφήνει πολλές οικογένειες χωρίς τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αν καπνίζετε ή αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο καπνίζει τότε αρχίστε από σήμερα κιόλας να κόβετε αυτήν την επικίνδυνη συνήθεια.

7. Η σημασία των σχέσεων

Διατηρώντας ένα σταθερό κύκλο από αληθινούς φίλους θα προσφέρει εξαιρετικά οφέλη στο μυαλό και στον εγκέφαλό σας. Τα αγαπημένα σας πρόσωπα σας ακούν όταν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, σας ενθαρρύνουν όταν το έχετε ανάγκη και σας βοηθούν να βγαίνετε από το καβούκι σας… Έχοντας μια καλή ομάδα από φίλους είναι βασικό για να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας νέο και υγιή.

8. Προσπαθήστε να μαθαίνετε καινούργια πράγματα κάθε μέρα

Να είστε πιο περίεργοι για τη ζωή, να αναζητάτε νέες γνώσεις και να μαθαίνετε καινούργια πράγματα κάθε μέρα. Γιατί δεν ξεκινάτε από σήμερα να φτιάχνετε το δικό σας ιστολόγιο ώστε να συζητάτε για τις καθημερινές σας εμπειρίες ή για να μοιράζεστε με φίλους μερικές από τις αγαπημένες σας συνταγές και να δοκιμάσετε μερικές καινούργιες; Η ζωή είναι γεμάτη με νέους τρόπους για να ενισχύσετε το μυαλό σας και να εμπλουτίσετε τις εμπειρίες σας και σας βεβαιώνουμε ότι αυτοί θα σας βοηθήσουν σίγουρα να διατηρήσετε έναν υγιή εγκέφαλο.

9. Να διατηρείτε την αισιοδοξία σας

Όταν διατηρείτε μια θετική στάση είναι σαν να λαμβάνετε καθημερινά πολυβιταμίνες. Είναι το καλύτερο φάρμακο για να παραμένετε ενθουσιώδεις και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την πολυπλοκότητα της ζωής. Σίγουρα, σε πολλές περιπτώσεις έχετε βιώσει κάποια αρνητικά συναισθήματα τα οποία σας έκαναν να θέλετε να τρέξετε μακριά, να ξεφύγετε από αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα της αποθάρρυνσης ή ότι έχετε χαθεί στο σκοτάδι. Αλλά δεν το αξίζει. Μάθετε να ξυπνάτε το πρωί με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας και δημιουργήστε μια θετική στάση που θα σας γεμίσει με αισιοδοξία.

10. Αγαπήστε και απολαύστε τη ζωή

Αν έχετε υποστεί κάποιο συναισθηματικό πλήγμα, μην κλείνετε την καρδιά σας στον κόσμο για πάντα. Η αγάπη είναι μια περιπέτεια που πάντα αξίζει το ρίσκο. Ωστόσο, μην γίνεστε επίμονοι με την αναζήτηση ενός συντρόφου: το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην χάνετε ποτέ την ικανότητά σας να αγαπάτε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Αν έχετε παιδιά, απολαύστε τα. Περάστε λίγο χρόνο με τα κατοικίδιά σας, την οικογένειά σας και τους φίλους σας και να εύχεστε πάντα τα καλύτερα για αυτούς. Πάνω από όλα, μην ξεχνάτε ποτέ να αγαπάτε τον εαυτό σας γι αυτό που είναι. Η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός νέου και υγιούς εγκεφάλου.

Πηγή meygeia.gr

Προσθέστε ένα σχόλιο

Διαβάστε επίσης
Μπέρτολτ Μπρέχτ Με ποιον δε θα καθόταν ο Δίκαιος αν…
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από αντιγραφή !!